Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2008 09:06 - ЩЕ ВЪЗКРЕСИ ЛИ ОБАМА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО
Автор: velizarenchev Категория: Политика   
Прочетен: 729 Коментари: 1 Гласове:
0



     Велизар Енчев

     На 10 април т.г. премиерът Станишев и президентът Първанов едва ли са чели с внимание изказването на един американски сенатор. То бе направено в американския сенат, а името на въпросния политик е Барак Обама. Тогава малко известният Обама бе сред претендентите за президент на САЩ и водеше тежка битка с Хилъри Клинтън за номинацията на Демократическата партия. По време на сенатското изслушване на бъдещата американска посланичка в София Нанси Мекълдауни, ръководещият заседанието Обама я посъветва "да помага агресивно в борбата с корупцията и организираната престъпност в страната". Според него "България страда от всепроникваща корупция".

    На 10 април 2008 г. Станишев и Първанов не се притесниха от думите на някакъв си сенатор, при това  афроамериканец. Защото и двамата бяха убедени, че наследникът на Джордж Буш в Белия дом ще бъде определен от семейство Буш. И тъй като елитът ни е с къса памет, налага се да я освежим. Ето какво още каза Обама в сенатската комисия:

     "Госпожо Мекълдауни, ще трябва да работите агресивно, за да гарантирате, че отстъплението от демокрацията, което се случи в някои други части на Източна Европа, няма да се повтори в България. Институциите и правосъдната система на страната се нуждаят от подкрепа и помощ, за да запази България курса към пълна евроатлантическа интеграция. През последните години САЩ драматично  намалиха финансовата помощ за България и като американски посланик в София ще ви се наложи да бъдете изобретателна...Тази страна продължава да се бори с корупцията и рушащото въздействие на организираната престъпност..."

      Само ден след тежките думи на Обама, американският посланик в София Джон Байърли продължи линията на сенатора. При среща с журналисти Байърли заяви:  

     "Важно е да се отбележи, че дори кандидат за президент на САЩ обръща внимание на настоящата ситуация, свързана с организираната престъпност и корупцията в България. София трябва да предприеме по-сериозни мерки в борбата против корупцията и престъпността. Това означава прекъсване на връзките между организираната престъпност, сенчестия бизнес и българските политици..."

    Толкова за антикорупционните нагласи на новия американски президент. А сега да припомним какво е отношението на Обама към любимата на Станишев и Първанов иракска война. Пак през април т.г. Обама осъди иракската авантюра. Малко след това, преди да поеме посланическия пост в Москва, Байърли се яви в нощно предаване на БНТ. Пред водещата Светла Ангелова дипломатът от кариерата изрече слова, трудно вписващи се в милитаризма на Буш. Американският посланик дипломатично намекна, че не одобрява иракската война, която носи страдания на много хора.

    Ако елитът ни имаше уши за еретичните слова на американския посланик, още през пролетта щеше да разбере скрития смисъл на това послание:  Барак Обама ще е новият президент! А тъй като той е противник на иракската война, свивайте знамената в Ирак и бързо се изтегляйте!  

    Но тъй като от двете страни на "Дондуков" не разчетоха скритото послание на Байърли, на 1 ноември 2008 г. Първанов и Станишев трябваше да прочетат убийствения коментар на радио Дойче вече, който гласи:

    "С изтеглянето на полския контингент от Ирак тази седмица продължи да се стопява и това, което някога Буш гордо наричаше "Коалиция на желаещите". През 2003-та  Белият дом оповести в прессъобщение, че към коалицията са се присъединили 49 държави с население от 1 млрд. 230 млн. души. Какво остана от коалицията? Определянето й като коалиция на държави от различни континенти се изпразни от съдържание. Още по време на войната в Ирак , както и непосредствено след това, бойните части там бяха съставени от не повече от 10 държави. Почти всички от тях вече се изтеглиха..."

    Нека изчакаме още 48 часа, след които ще попитаме: Ще обърнат ли платната в Ирак Първанов и Станишев? Ще стане ли "Мистър Чист" (както Буш нарече Станишев) пудел и на Барак Обама? Ще наблюдаваме ли скоро комедиен спектакъл на президента и премиера, в който ще ни убеждават, че България напуска с чест Ирак?

    Остават броени часове до краха на иракската политика на Буш и българските му съюзници. Политика, която погази международното право и разруши една държава. Ако Обама изпълни обещанието си и изтегли окупационните сили от Ирак, международното право ще възкръсне. И участниците в покушението над правото и морала могат да бъдат съдени в Хага. В един бъдещ Трибунал за военните престъпления в Ирак!

 

 

 

 



Тагове:   МЕЖДУНАРОДНОТО,


Гласувай:
0



1. nkf - Към момента САЩ е единствения хе...
05.01.2009 20:23
Към момента САЩ е единствения хегемон в света и държава, която по своя характер е империя.Би трябвало един дипломат да е наясно,че империите се стремят да игнорират системата на консенсусното международно право, възникнало в условие на равновесие на силите, и самите да станата такава международна система.Няма позиция ,фундаментална позиция, от която да бъде осъдено поведението на една империя, при положение , че международното положение е динамична среда в условията на международно съперничество и конкуренция.
Войната в Ирак била в нарушение на международното право-ХА-ХА.Господин Енчев ,ако не бяха известни вашите левичарски възгледи и проруски(просъветски) позиции щях да си помисля,че някакъв наивник е писал утопичен възглед за света.
Войните винаги са съпътствали човечеството и мирът е винаги, и само временен,илюзии не бива да се правят.Настъпва нов тип глобално противопоставяне и то вече е било в исторически план-ислям-християнство.Войните в Афганистан и Ирак бяха само началото ,а сегашните сблъсъци в Газа са развитие на това противопоставяне.Ние сме на границата на исляма и трябва ясно да определим на чия страна сме.Аз обаче мисля ,че историческата ни съдба отдавна е определила християнската ни принадлежност.В този сблъск място за сантименти, хленчене и утопични празнословия няма.Буш направи това, което трябваше да направи."Коалицията на желаещите" беше Христова армия и тези нации заслужават уважение .В тази битка неутрални не може да има , те ще са най-големите губещи.Примери като Сапатеро , с апример за страхливци и малодушци.
Мога ли да попитам кой ще съди Буш?Путин?Чавес?Кой точно?
Както казват класиците на империализма, войната и политиката-римляните: "Vae Victis" (тежко на победените).А САЩ и ние като техен съюзник сме победители в този конфликт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: velizarenchev
Категория: Политика
Прочетен: 26297
Постинги: 5
Коментари: 5
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол